Tijdens de menstruatiecyclus komt er maandelijks één eicel tot rijping. Dit rijpen van de eicel zorgt voor de eisprong en daardoor word je ongesteld. Maar tijdens het proces van rijping van de eicel gebeurt er nog veel meer in het lichaam. Dit kan leiden tot klachten tijdens en rondom de menstruatie, zoals PMS. PMS is het optreden van klachten die beginnen in de tweede helft van de menstruatiecyclus. De klachten verdwijnen aan het begin van de menstruatie.
Je cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Gedurende de eerste 14 dagen maakt de baarmoederwand zich met behulp van het hormoon oestrogeen klaar voor een innesteling van een eicel. Als er geen eicel bevrucht raakt, wordt het baarmoederslijmvlies weer afgestoten en word je ongesteld. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatie ongeveer 5-7 dagen. Oestrogeen en progesteron regelen samen je menstruatiecyclus en dat iedere maand opnieuw totdat, rond je 51e jaar, je eicellen op zijn. Je bent dan waarschijnlijk al een aantal jaren in de overgang.
Vroeger werd er gedacht dat deze hormonen alleen betrokken waren bij een zwangerschap, maar inmiddels is bekend dat onze hormonen ook belangrijke functies vervullen in andere delen van ons lichaam, zoals in je hersenen, hart, huid en botten. Als het hormonale stelsel niet goed functioneert kan je klachten gaan krijgen. Dat verklaart waarom de klachten zo divers zijn, fysiek en mentaal. Er zijn immers veel verschillende organen die afhankelijk zijn van deze hormonen.
Hoewel het bij het vrouw zijn hoort, is de menstruatie lang niet altijd prettig. De menstruatiepijn en verschillende menstruatieklachten kunnen je aardig in de weg zitten. Veel vrouwen denken nog steeds dat het erbij hoort en ze het maar moeten accepteren. Dat is jammer, want klachten van de menstruatie zijn vaak goed te verlichten of zelfs te verhelpen. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.