Tegenwoordig is er veel keuze in anticonceptiemethoden. Waar enkele jaren geleden de anticonceptiepil nog standaard werd voorgeschreven, merk je dat tegenwoordig heel veel mogelijk is. Dit maakt de keuze lastig. Wat is voor jou de beste manier om een zwangerschap te voorkomen, om je menstruatieklachten te verminderen of om je menstruatie te regelen?
Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. De bekendste is de anticonceptiepil, kortweg 'de pil' genoemd. Maar dat is zeker niet de enige optie en lang niet voor iedereen de juiste.
Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden: methoden die gebruik maken van hormonen en middelen die zonder hormonen hun werk doen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, de anticonceptiering, een implantaat of het hormoonspiraal. Hierin zijn verschillende toedieningsvormen en samenstellingen van type hormonen, bijvoorbeeld lichter of zwaarder. Er is veel keus. Anticonceptiemiddelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom en de koperspiraal.
Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om bijvoorbeeld menstruatieklachten te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er kunnen dus verschillende redenen zijn om stil te staan bij anticonceptie.
Van alle vrouwen is ongeveer 30% binnen drie maanden zwanger. Dat loopt op tot ongeveer 80% na één jaar. Het lukt helaas niet iedereen om snel zwanger te worden. Duurt het voor jouw gevoel te lang? Neem dan contact op. Samen brengen we jouw cyclus in kaart en ik zal jou gerichte adviezen geven.
Verschillende factoren kunnen invloed hebben op hoe snel jij zwanger kunt raken. Invloeden die een grote rol spelen bij een natuurlijke zwangerschap zijn onder andere leeftijd en leefstijl. Bij één op de zes stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen.